Les catifes als dormitoris infantils

Les catifes són un element molt recurrent a qualsevol dormitori, aporten calidesa i funcionen com a recurs decoratiu. No hi ha res millor que aixecar-se i que els peus topin amb una superfície càlida i molsuda. Ara bé, a les habitacions de nens tenen un altre recurs molt important, afavorir el joc. Els nens es passen hores a terra jugant, i la catifa ofereix pros i contres que analitzarem en aquest article.

Les catifes aporten una sensació acollidora a l’habitació
Els materials naturals sempre millor que els sintètics, però costen més de netejar

Un dels temes importants en relació a si posem o no catifes és el de la salut. Per evitar crear àcars, que són els principals causants de reaccions al·lèrgiques tant en adults com en infants, la Sociedad Española de Inmunología Clínica, Alergología y Asma Pediátrica (SEICAP) aconsella «evitar objectes que acumulin pols i que resultin difícils de netejar, com ara catifes, moquetes o peluixos». És per això que hi ha pares que el tema de les catifes, sobretot les de pèls, el veuen amb mals ulls.

Per evitar àcars, optem per catifes fàcils de netejar a casa

La meva opinió com interiorista és que són un recurs fantàstic, delimiten espais, aporten color a terra i ofereixen una superfície més suau i acollidora, sobretot a l’hivern. En els meus dissenys sempre poso catifes als dormitoris, és un d’aquells detalls que fan que una habitació estigui acabada, igual que les cortines o els sòcols.

A l’aportar color i textura, són un recurs decoratiu més

Quan vaig haver de dissenyar l’habitació per la meva filla em vaig tornar a replantejar el tema. I vaig tornar a fer una valoració de pros i contres. Les catifes atreuen els àcars, és cert, però això s’arregla amb una neteja regular. Avui dia les catifes infantils es poden posar a la rentadora, i és aconsellable fer-ho. Les podem netejar tantes vegades com necessitem, l’ideal seria un cop per setmana, com a mínim passar-li l’aspiradora, i quan la veiem molt bruta posar-la a la rentadora. El meu home és al·lèrgic als àcars, i ja ho feia a la nostra habitació. La neteja és la millor manera de mantenir la pols a ratlla, i per tant les al·lèrgies.

A les habitacions de bebés, és la mare qui utilitza la catifa, no és el mateix estar descalça sobre el terra que sobre l’estora, quan van creixent són els fills els qui li treuen partit al màxim.

D’altra banda, ara aquest element té una altra funció per a mi i la meva petita, és fantàstica per delimitar l’espai visualment amb un color o una textura i així acabar d’arrodonir el disseny de l’habitació, sí, però també ho és per delimitar l’espai de joc i les joguines no acabin per tot arreu. Ens permeten jugar a terra sense por que agafem fred, i com n’hi ha de formes i colors, inclús ens serveixen com a recurs d’aprenentatge. Tenint una catifa gran, i catifes rodones més petites i de diferents colors. «A la catifa petita verda ara hi posem 3 joguines verdes, només tres eh».

Són delimitadores d’espai

Per complir les dues funcions, la decorativa i la de joc, és important que siguin boniques, i que encaixin amb la decoració de la resta de l’habitació. No val aquella catifa que ens van regalar pel menjador i no vaig acabar posant.

Han d’encaixar amb la resta de la decoració de l’habitació
Compte! Alguns materials poden no ser suaus i no són agradables per jugar-hi

Si l’habitació és gran, podem jugar amb diferents mides. Una de més petita al costat del llit per quan el petit s’aixequi no toqui amb els peus a terra fins a haver-se posat les sabatilles, i les destinades al joc poden ser més grans, que permetin als teus fills estirar-se a terra i no sortir de la catifa.
Decoratives, sí, i també pràctiques.

Es poden solapar

A l’hora d’escollir una catifa, mirarem sempre que es puguin posar a la rentadora de casa, sabem perfectament que s’embrutaran, així que millor ser autosuficients amb la neteja i no haver-ho de dur a la tintoreria. Haurien de ser antilliscants per la part que toca a terra per evitar accidents, i que sigui toveta però que no deixi anar molt de pèl. Les catifes de pèl llarg no deixen jugar bé amb certes joguines, així que no serien adequades per la zona de jocs. Seria perfecte optar per materials naturals, com les de llana amb pèl curt.

Hem de vigilar amb el color

En realitat, per a la majoria de la gent no existeix cap perill i no hi ha cap protocol que desaconselli l’ús de les catifes en els dormitoris. Aquest tema depèn més dels antecedents familiars. Així i tot, si finalment no ens acaba de convèncer això de posar catifes, sempre podem optar per catifes viníliques per a joc infantil. En trobareu a llocs com Bau Haus o Leroy Merlín.

Gràcies per llegir aquest post, descobreix com il·luminar el dormitori infantil punxant aquí

Verònica Martín, Interiorista i decoradora