Com organitzar les joguines dels meus fills

Després de nadal, les joguines tendeixen a multiplicar-se i n’apareixen de noves que poden tenir lloc, o no. El que està clar és que moltes vegades necessitem reorganitzar la manera de desar les joguines perquè l’habitació quedi més o menys neta al final del dia, encara que només sigui per sentir que no vivim a una lleonera. És per això que en l’article d’avui vull donar-vos algunes idees útils que he vist per la xarxa, i d’altre que he utilitzat en alguna reforma o per l’habitació de la meva filla que sé que funcionen bé, són pràctiques i boniques.

Llibres

Quan són petits, Maria Montessori, i la majoria de mètodes de criança respectuosa, aconsellen que els llibres no es desin deixant a la vista només el llom, sinó que sigui la portada el que els petits tinguin a la vista. Són encara molt visuals i d’aquesta manera poden escollir més fàcilment quin llibre volen mirar. El meu recurs preferit són les lleixes de poca profunditat. Des d’articles per guardar les espècies de la cuina, o per posar quadres fins a lleixes per aquest ús. Ikea en té algunes de boniques. Jo tinc les dels quadres a l’habitació de la nena, però s’ha d’anar amb compte perquè els cantons són fàcils de fer mal, així que és una bona idea posar-los-hi algun feltre o quelcom per protegir les punxes.

lleixes per llibres

Cotxes

Quan érem petits, a casa teníem bastants cotxes de joguina d’aquests petits i ens encantava fer carreres. Nosaltres ho desàvem tot a una capça i santes pasqües, però he vist trastejant per internet aquest invent i el vull compartir.

Un prestatge en forma de camió remolc per encabir tots els cotxes. Fantàstic, oi?

Lleixa en forma de camió

Una altra manera, si no, és el que fèiem a casa, amb capces. Us adjunto la fotografia següent amb una bona idea. Són prestatges de l’IKEA, n’hi ha de diversos colors amb diferents capces de plàstic, a casa els tinc blancs i s’entreveu el que hi ha dins. A sobre un tauler de fusta i un circuit que perfectament pot ser handmade pintat sobre la fusta per jugar amb els cotxes.

Circuits

Si volem algun invent que ocupi poc, fixa’t amb aquesta manualitat. Una capça posada en vertical amb tot de rotllos de paper higiènic. Un gran garatge per desar els cotxes de joguina, i a més es pot fer en companyia.

Garatge amb paper higiènic

Material artístic

Solem tenir bastant material per fer manualitats, dibuixos i regalets. Podem guardar-ho de moltes maneres, en calaixos, en capcetes i… penja’t a la paret! Aquesta idea m’agrada molt tant per adults com per grans, i tot i que encara no l’he utilitzat en cap habitació infantil, sí que hi he optat per a despatxos.

La meva preferida és la següent, pintar la paret amb pintura de pissarra, que és una idea fantàstica de la qual no ens cansarem (això si, si vols pintar amb pissarra llegeix molt bé les instruccions del fabricant, fes sempre, com a mínim, dues capes i lija la superfície entre capa i capa perquè quedi totalment llis. Si tens una màquina de pintura en spray, és una bona excusa per utilitzar-la, el resultat és millor que amb rodet i molt millor que amb brotxa). A sobre de la paret «creativa» hi podem posar elements per desar i alhora mostrar tots els elements relacionats, Guixos, llapis de colors, drapets per netejar els dibuixos….

paret creativa

Si no vols enganxar-ho directament a la paret, pots optar per utilitzar un recobriment com el de la imatge següent. A l’IKEA en trobaràs amb multitud de gadgets

Peluixos

Comencem amb un parell de peluixos, els Reis ens en porten uns quants més, la tieta un altre, l’avi un altre…i abans que te n’adonis tens tots els animals de la selva, la jungla i l’oceà… on els posem? Doncs en un cofre, a una prestatgeria o… què tal darrere la porta? Venen uns «guarda tot» que generalment es troben a la secció d’accessoris, se sol utilitzar per desar sabates, però qui a dit que no s’hi poden desar peluixos?

El cofre és un clàssic que no passa mai de moda i a sobre ens serveix com a seient
Treu-li partit a la porta

Joguines en general

Podem trobar prestatges de tota mena. Aquesta combinació de cubs i lleixes és molt pràctica. Són els mateixos cubs per al terra que per la paret (IKEA), jo als de terra hi posaria rodetes, o com a mínim un feltre perquè no ratllin. Dic les rodetes perquè és molt més fàcil de moure per ells, i per tant també ajuda a recollir un cop acabem el joc. Personalment hi posaria títols o dibuixos de les joguines que han d’anar a dins de cada capça. Els cubs van molt bé per desar llibres un cop són més grans i s’apanyen sols llegint el títol del llom, fan la funció de suport perquè no caiguin. Deixem a la seva alçada allò que poden agafar sols. És bo que siguin autosuficients.

Cubs i lleixes

Si optem per prestatges, sempre a la seva alçada, i que els sigui molt fàcil agafar les joguines ells sols. Tot el que quedi per sobre del seu camp de visió i accés… no serveix per res. No existeix

prestatges

Com deia més a munt, és interessant nomenar, o posar pictogrames… un altre bona idea són els colors. Al forat vermell hi van els cotxes, al blau les nines, i al groc els elements de fusta, per exemple. Els infants agraeixen l’ordre… és més fàcil de desordenar.

Ajudem a diferenciar a on va cada cosa
Les rodetes, un gran invent. Juguem a la sala avui? Només cal arrastrar la capça cap alla.

 

Prestatges de fusta

També ens podem fer nosaltres mateixos les prestatgeries. Aqui us deixo una idea amb llistons i capces de maduixes, de les de 2Kg. Les pintem de colors i apa! prestatgeria feta!

llistons+capces de maduixes=prestatgeria handmade

I si ens veiem molt creatius, podem penjar-los d’un súper arbre de fusta. Si el fem senzill el podem tallar nosaltres mateixes amb la caladora. Un taulell dels que es venen al Leroy Merlin serà suficient. Jo el penjaria de la paret o l’enganxaria amb cinta de doble cara de 100Kg, aquesta aguanta de tot! (Hem de mirar sempre quant pes aguanta la cinta per no endur-nos un disgust). Si ho veiem complicat, sempre podem optar per pintar l’arbre directament a la paret i penjar-hi uns penja-robes. El concepte és el mateix.

L’arbre de le sjoguines
Amb l’ajuda d’una barra, que ens pot servir les que venen per penjar coses a la cuina o al bany, podem penjar capces i desar-hi coses de poc pes, com titelles, peluixos o disfresses

Altres idees

Sabeu aquells cercles per ballar el hula-hop? Doncs és moment d’enredar-hi totes les teles, cintes i textures que tinguem per casa. És una idea meravellosa per incentivar el seu tacte.

el cercle tactil fet a casa

Pintant uns tubs de plàstic de colors podem jugar a tirar-hi objectes, jo personalment faria servir pilotes de colors. El groc amb el groc, el verd amb el verd…

Tubs de plàstic de colors

Espero que us hagi agradat! Què feu servir vosaltres per les joguines dels menuts de la casa?

 

Verònica Martín, Interiorista